علائم اعتیاد

علائم اعتیاد : طبق تعریفی که از انجمن روانشناسان آمریکا ارائه شده است ، شخصی که استفادهاش از مواد مخدر یا مشروبات الکلی در یک دوره ۱۲ ماهه به بروز حداقل سه مورد از علائم زیر منجر شده باشد به بیماری اعتیاد مبتلا شده است.
۱- تلورانس یا مقاوم شدن بدن
تلورانس اصولاً به دو شکل ظاهر میشود. اول نیاز به استفاده هر چه بیشتر از مواد مخدر برای حفظ تأثیر و نشئگی روزهای اول و سپس کاهش تأثیر مواد مخدر به علت استفاده طولانیمدت از آنها.
۲- وسوسه
فکر و ذکر و دغدغه اصلی معتادان این است که بتوانند تجربه نشئگی را که در بار اول مصرف اینگونه مواد به دست آوردهاند مجدداً تکرار کنند و به همین دلیل زمان زیادی از عمر خود را صرف تهیه و مصرف مواد می کنند.
۳- افزایش مصرف
یکی دیگر از علائم اعتیاد به مواد مخدر استفاده از مقادیر بیشتر یا مصرف طولانیتر از اینگونه مواد برای رسیدن به نشئگی روزهای اولیه مصرف مواد مخدر است.
۴- از دست دادن کنترل
معتادین معمولاً برای کاهش میزان استفاده از مواد مخدر یا ترک و کنترل میزان مصرف مواد تلاش میکنند اما در این راه موفق نمیشوند. آنها بارها و بارها واقعاً قول میدهند و عزم خود را جزم میکنند که اعتیاد خود را ترک کنند اما نمیتوانند چون بیماری آنها حالت مزمن و کهنه پیداکرده است و آنها اراده و قدرت تصمیمگیری و کنترل استفاده از مواد مخدر را ازدستدادهاند.
۵- ادامۀ مصرف باوجود عواقب
فرد معتاد باآنکه از عواقب استفاده از مواد مخدر آگاهی دارد، بازهم بیشتر وقت خود را صرف تهیه و مصرف آن میکند.
۶- نشانههای خماری
به دلیل اینکه مغز یک معتاد نمیتواند مواد شیمیایی لازم جهت انتقال پیامهای عصبی که موجب به وجود آمدت احساس رضایت و کنترل میشوند را تولید کند، معتادان از عوارض خماری رنج میبرند.
نشانههای خماری تغییرات جسمی یا روحی دردآوری هستند که در صورت نرسیدن موادی که بدن فرد معتاد به آنها عادت کرده است، رخ میدهند. با توجه به نوع ماده مخدری که فرد معتاد مصرف میکند نشانههای خماری میتواند ظرف چند ساعت از زمان نرسیدن مواد به بدن شروع شود و تا چندین روز و در مواقعی چند هفته یا حتی چند ماه ادامه پیدا کند.
نوع خماری از بسته به نوع ماده مخدر متفاوت است. تریاک، الکل و آرامبخشها خماری شدیدی در بدن ایجاد میکنند که میتواند خطرناک و حتی کشنده باشد. مواد دیگری همچون کوکائین، ماریجوانا و قرصهای روانگردان یا اکستازی (قرص اکس) نیز در فرد معتاد نوعی خماری آزاردهنده ایجاد میکند اما این نوع خماری جان فرد معتاد را تهدید نمیکند.
عوارض روانی خماری
اضطراب، تشویش و نگرانی/ بیقراری/ بدخلقی یا کجخلقی/ بیخوابی/ سردرد/ نداشتن تمرکز کامل/ افسردگی/ انزوای اجتماعی
عوارض جسمی خماری
عرق کردن/ افزایش ضربان قلب/ گرفتگی عضلات/ احساس فشار در قفسه سینه/ تنگی نفس/ رعشه، لرزش بدن/ دلآشوبی یا تهوع/ استفراغ، اسهال
مشروبات الکلی و آرامبخشها بیش از استفاده از دیگر مواد باعث خماری خطرناک میشوند.
عوارض خطرناک خماری عبارتاند از:
ـ صرع شدید/حمله قلبی/سکتۀ مغزی/انواع توهم/ هذیانگویی
علائم اعتیاد
همچنین فرد مصرف کننده سه علامت مهم و مشخص دارد:
علایم رفتاری
علایم جسمی
علایم آزمایشگاهی
علائم رفتاری
عدم توجه به وضع ظاهری و بهداشت فردی*
گم شدن اشیای قیمتی خانه*
تمایل به قرض کردن و دستبرد پول از خانواده*
خشونت*
بی علاقگی به کار و تحصیل*
عدم دلواپسی نسبت به آینده*
بی توجهی به ارزش های خانوادگی*
بی احترامی نسبت به والدین*
مصرف مکرر داروهای مسکن و خواب آور*
تغییر ساعات خواب و بیداری : روزها بی حوصله و در حال چرت زدن و شب ها تا دیر وقت بیدار ماندن بی دلیل
بدبینی نسبت به فامیل : اظهار نظر بی مورد در مورد اعضای خانواده و فامیل
تغییر دوستان (قطع رابطه با دوستان قدیمی) : به دلیل اغتیاد دوستان قدیمی را از دست می دهند و با کسانی
که مانند خودشان اعتیاد دارند دوستی جدیدی آغاز می کنند.
خماری : احساس درد و گرفتگی و بی قراری
گوشه گیری : عدم معاشرت با خانواده و دوستان
افسردگی : خلق دارای نوسان
آثار سوختگی بر روی پوست و محیط اطراف
بی انگیزگی شدید : الویت ها را تشخیص نمی دهد
رفتار های بی پروایانه : تصمیمات آنی پرخطر
از دیگر رفتارها و علائم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بی توجهی به ارزشهای مذهبی / دروغگویی و فریبکاری / رفتارهای پنهانی مانند رفتن به مکان های خلوت/پرسه زنی /رفت و آمدهای مشکوک و بی مورد/طولانی بودن زمان توالت / دوری کردن از کارهای سنگین و جسمانی / عدم پایبندی به قول و عهد خود /چشم های قرمز و ملتهب /استفاده مکرر از قطره چشمی
علائم مصرف برای خود فرد:
فردی که مصرف کننده نام دارد علائمی را در خود مشاهده می کند که عبارتند از:
اختلال در تفکر و حافظه /بی حالی ،خستگی و گیجی/سرگیجه /دوبینی و تاری دید /خواب آلودگی/ شل شدن عضلات/بهم خوردن تعادل /تکلم آهسته/پرخاشگری و اختلالات خلقی /خنده های شدید / صحبت در مورد چیزهای مختلف و نامربوط پشت سر هم و ….
شکل و حالت خماری افراد با یکدیگر تفاوت دارد و اگر تصمیم به قطع مصرف مواد مخدر یا الکل دارید به شما توصیه میشود که حتماً با پزشک مشورت کنید و یا قبل از هر اقدامی با مشاوران با تجربه در زمینه ی ترک اعتیاد روشا مشاور تماس حاصل نمایید.