انتخاب رشته دبیرستان

هدایت تحصیلی و انتخاب رشته دانشآموزان ، یک نقطه عطف در زندگی نوجوانان است و به نحوی آینده آنها را رقم میزند، از این رو بسیار مهم است که خانواده و دانشآموز آگاهانه با این مسئله روبرو شوند. این آگاهی مسیری درست و آینده ای روشن برای فرد مشخص می سازد.
چگونگی انتخاب رشته
علاقه شخصی، انتظارات خانواده و آینده شغلی سه پارامتر مهم و تاثیرگذار در انتخاب رشته دانشآموزان پایه نهم متوسطه میباشد. دانشآموز میان فشار خانواده، توصیه ی افراد غیر مجرب و در نهایت علاقه شخصی سردرگم میشود. اگرچه مهمترین مولفه که دانشآموزان در انتخاب رشته باید مدّنظر قرار دهند علاقه ی شخصی است، اما علاقهای که با در نظر گرفتن تواناییها و استعداد خود باشد.
با توجه به این مسئله که شناخت استعداد و تواناییها به مشاوره و تحقیق نیاز دارد، لازم است خانواده و دانشآموز به تحقیق در رابطه با رشتههای تحصیلی و رسیدن به شناخت کامل از رشته، از نظر امکان ادامه تحصیل و شرایط اشتغال آن و فضای کار در آن رشته که غیر قابل اجتناب است مشاوره شوند. به عبارتی دیگر در عصر جدید و با وجود دسترسی آسان به اطلاعات و مشاور، هرگونه تغییر رشته در دانشآوزان به شدت کاهش یافته است. از این رو، قویاً توصیه میشود که قبل از انتخاب رشته تحصیلی، تحقیق و به مشاور مراجعه شود. باید به این نکته توجه کرد که نمرات و معدل دانشآموز در متوسطه اول در هدایت تحصیلی اثر دارد. از این رو نیاز است که دانشآموز برای رسیدن به رشته مورد نظر از قبل برنامهریزی و تلاش کند تا در مرحله هدایت تحصیلی با مشکل روبرو نشود.
نقش خانواده در انتخاب رشته و هدایت تحصیلی
در امر تحصیل خانواده و والدین نقش بسزایی دارند. نقش خانواده در انتخاب رشتهی فرزندان بسیار تاثیرگذار خواهد بود به گونهای که خانواده اگر دانشآموز را از اهمیت انتخاب رشته در آینده و نقش مهم آن مطلع نسازند، ممکن است با توجه به سن، فرزندان در این موضوع سطی نگری کنند و انتخاب آگاهانهای انجام ندهند و پس از مدتی پشیمان شوند. در مقابل نقش خانواده در تشویق و حمایت همه جانبه از فرزندان به گونهای که بتوانند با اعتماد به نفس رشتهی مورد علاقه را انتخاب و ادامه دهند، غیر قابل انکار است. باید به این نکته توجه کرد که نباید به فرزندان برای انتخاب یک رشتهی خاص (به ویژه رشتهای که دانشآموز به آن علاقهای ندارد) فشاری وارد آید.
مسئلهای که ذهن خانواده و دانش آموزان را در این برهه حساس درگیر میکند آینده شغلی و درآمد رشته مورد نظر در آینده است. همانطور که در بخشهای پیشین اشاره شد نیاز است در رابطه با آینده شغلی رشته تحقق شود، اما نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که موفقیت یا عدم موفقیت عدّهای خاص در یک رشته دلیل بر خوب یا بد بودن رشته مورد نظر نیست. عوامل بسیاری در موفقیت شخص در رشته تحصیلی تاثیرگذار است از جمله علاقه، میزان تلاش و همچنین عوامل بیرونی که بر موفقیت شخص در تحصیل و اشتغال اثر میگذارد. با توجه به این نکته در صورتی که در رشته ی مورد علاقه ی شما افرادی هستند که موفق نشدهاند دلیل بر بد بودن آن رشته نیست و بلعکس .
در زمان این انتخاب حساس هردو گروه دانشآموزان و والدین نیاز به مشاوره تحصیلی دارند تا بتوانند نقش خود را به بهترین شکل ممکن ایفا کنند و آینده را به بهترین نحو رقم بزنند.
مشاوره کنکور سراسری
کنکور سراسری یک ماراتن ذهنی است که آمادگی بالایی میطلبد و برای رسیدن به هدف و موفقیت در این آزمون سرنوشت ساز، ابتدا نیاز است که هدف را مشخص کنیم، سپس با برنامه ریزی دقیق در مسیر رسیدن به هدف حرکت کنیم و در آخر با توجه به قدرت ذهن و تاثیر آن بر موفقیت نباید ناامید شویم و با انرژی مثبت به تلاش ادامه دهیم.
انتخاب هدف باید واقع گرایانه و با توجه شناخت از خود و تواناییهای خود باشد. اگرچه به صورت کلی در زمان انتخاب رشته محدود شده است، اما اکنون وقت آن رسیده است که دقیقتر و با جزئیات بیشتر با توجه به علاقه و سابقه تحصیلی آینده تحصیلی و شغلی خود را تجسم و شروع به ساختن آن کنیم. رشته و محلهای مورد علاقه را به صورت کاملا روشن و دقیق مشخص کنید.
به علاوه برای هرکدام آیندهای کوتاه مدت(زمان تحصیل) و بلند مدت(اشتغال) را تصور کنید و نقاط مبهم را با تحقیق و مشاوره روشن کنید. سپس آنها را اولویت بندی و یادداشت کنید تا بتوانید به خود هدف را یادآوری کنید و هرگز از مسیر خارج نشوید.
*تلاش و حرکت برای ساختن آینده ای درخشان با انتخاب رشته برنامه ریزی شده و اصولی.
پس از برداشتن قدم اول، تلاش و حرکت برای رسیدن آغاز میشود، تلاشی برنامهریزی شده، بهینه و در راستای هدف باشد. از این رو نیاز به برنامهریزی دقیق کاملاً حس میشود، برنامهریزی زیر نظر مشاور و با توجه توانمندیهای دانشآموز و اهداف آن باید تدوین شود.
پرهیز از منابع مطالعاتی غیر متعارف برای کنکور سراسری
نکته دیگری که در مسیر رسیدن به هدف باید در نظر گرفته شود پرهیز از منابع مطالعاتی غیرمتعارف و بیش از حد نیاز است. زیرا افزایش منابع مطالعاتی و همچنین تستهای غیراصولی تنها باعث سردرگمی دانشآموز میشود. همچنین باید به این نکته توجه کرد که منبع اصلی مطالعاتی اکثر نفرات برتر کنکور کتب درسی بوده است. اگرچه هرگز برای شروع تلاش دیر نیست اما با توجه به تاثیر معدل در کنکور و همچنین آمادگی بیشتری که با تمرین زیاد بدست میآید شروع به موقع احتمال موفقعیت را افزایش میدهد.
این موضوع که در مسیر رسیدن به هدف ممکن است خسته یا ناامید شوید یک امر طبیعی است که باید چارهای برای آن اندیشید. ورزش، سرگرمی، تنوع در برنامه درسی و استراحت کافی میتواند در افزایش انرژی برای ادامه و تغییر روحیه تاثیر گذار باشد. علاوه بر اینها دانشآموز باید اهداف را نوشته باشد و با مرور آنها انگیزه خود را تقویت کند تا بتواند به تلاش ادامه دهد. خانواده نیز میتواند به صحبتهای و مشکلات دانشآموز در این مسیر گوش دهد و مشکلات او را برطرف و به ادامه تلاش تشویقش کنند.
روشا مشاور یاری دهنده ای همیشگی برای شما والدین و فرزندان عزیزتان.