برنامه ریزی تحصیلی

کلید موفقیت و راه خروج از سردرگمی، برنامهریزی در تمامی بخشهای زندگی میباشد، یکی از مهمترین این بخشها تحصیل است که برنامه ریزی تحصیلی میتواند احتمال موفقیت را افزایش دهد و دانشآموز یا دانشجو را به سمت هدف از بهترین راه سوق دهد. بهترین راه همان کوتاه ترین و کم خطرترین و مناسب ترین راه برای شما می باشد.باید یادمان باشد که هر مسیر زیبایی نمی تواند به طور یقین درست ترین مسیر باشد ، اما اگر با شیوه های نوین به برنامه ریزی بپردازیم می توانیم بهترین مسیر را منحصرا برای خودمان خلق کنیم.
مزایای برنامه ریزی تحصیلی
از جمله مزیتهای برنامهریزی عبارتند از: روشنسازی اهداف، جلوگیری از اتلاف وقت و انرژی.
در برنامهریزی باید به این نکته توجه کرد که برای تداوم یک برنامه ، باید واقعبینانه و براساس تواناییها و اولویتهای شخص برنامه ریزی نمود.
اولین گام در برنامهریزی تعیین اهدافی دقیق و روشن است، که از اهمیت بسیاری برخوردار است. در برنامهریزی تحصیلی اهداف و اولویتها بر اساس هدف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت باید به روشنی تعیین شود. برای رسیدن به اهداف باید آنها را به بخشهای کوچکتر تقسیم کرد، همچنین اهداف را اولویتبندی و زمان دقیق برای رسیدن به آنها را مشخص کرد.
به عبارتی، در زمینه درسی این اهداف میتوانند قبولی در آزمونهای میانترم، پایانی، کنکور و یا مطالعه دروسی مشخص و اتمام آن در مدت زمانی دقیق باشند. برنامه باید به نحوی باشد که رسیدن به تمامی هدف را ممکن کند و نیازی به فدا کردن بعضی از آنها نباشد. بعلاوه برنامهریزی صحیح با توجه به اهداف از اتلاف وقت جلوگیری میکند و به فرد امکان استفاده مفیدتری از زمان میدهد، که این خود احتمال موفقیت را افزایش میدهد.
اهداف کوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت
همان طور که از اسامی مشخص است ، قبولی در امتحانات پایان ترم هدفی کوتاه مدت ، ورزش کردن در کنار درس خواندن هدفی میان مدت و قبولی در کنکور با رتبه ای قابل قبول هدفی بلند مدت است.
از برنامه ریزی تحصیلی تا واقعیت
یکی دیگر از پارامترهای مهمی که برای برنامهریزی باید مدّنظر گرفته شود ، واقعبین بودن در تدوین برنامه است. به عبارتی برنامه ریزی باید به صورت منحصر به فرد با توجه به تواناییها و اهداف شخص تدوین گردد. در این زمینه میتوان به این موضوعات اشاره کرد.
زمان استراحت کافی بین دروس در نظر گرفته شود، به طور معمول برای هر نوبت 45 تا 75 دقیقه مطالعه به 15دقیقه استراحت و پس از 3/4 نوبت مطالعه به استراحت 30/45 دقیقهای برای تجدید قوا و آمادگی ذهن برای یادگیری نیاز است. بدین صورت از اتلاف انرژی نیز جلوگیری میشود.
مسئله دیگری که باید به آن توجه کرد زمان مطالعه در طول شبانه روز است، که مانند هر فعالیت دیگر برای هر فرد متفاوت است و به توانایی و تجربه ی فرد بستگی دارد. برای افزایش زمان مطالعه و تداوم برنامه مطالعاتی، زمان باید به مرور افزایش یابد و در مدت معین و به صورت پلهای به حداکثر مورد نظر برسد.
برنامه ریزی و پیشبرد اهداف به صورت موازی
نکته دیگری که باید به آن توجه کرد مطالعه موازی و پرهیز از مطالعه تک درسی است. اگر در چند روز صرفا یک درس مطالعه شود موجب خستگی ذهن و کاهش بازده یادگیری میشود. از این رو، توصیه میشود چند درس به صورت موازی در مدت زمان معین مطالعه شود تا با ایجاد تنوع از خستگی ذهن جلوگیری شود. دروسی که در یک روز و یا در مدتی معین مطالعه میشوند، باید متناسب انتخاب شوند.
به عبارتی از انتخاب دروسی مانند ریاضی، فیزیک و شیمی در یک روز بپرهیزید. به دلیل اینکه تمامی این دروس با فرمول سروکار دارند و شیوهی مطالعه آنها مشابه است باعث خستگی ذهن و تداخل مطالب میشود. مطالعه را با دروسی که به آن ها علاقه ی بیشتری دارید آغاز نمایید.اینگونه درس خواندن نیز برای شما مهیج و جذاب می شود ، حتی گاهی با خود عهد ببندید که اگر ساعت معینی را در طول یک روز مطالعه ی کافی و مفید داشتید حتما به خودتون جایزه ای بدهید ، مانند تماشای یک فیلم خوب.
مشاوره برای برنامه ریزی تحصیلی
با توجه به موضوعات مطرح شده متوجه شدید که برنامهریزی تحصیلی اصولی دارد که به اختصار به آنها پرداختیم، پیشنهاد میشود برای داشتن یک برنامه خوب به مشاور مجرب مراجعه کنید تا با توجه سابقه تحصیلی و اهداف شما برنامهای دقیق برای شما تدوین کند. مشاور علاوه بر راهنمایی شما می تواند مانند دوستی خوب در کنارتان باشد و از صعود شما لذت ببرد و مشوق همیشگیتان شود.
دپارتمان تخصصی روشا مشاور همان جاییست که همه ی ما به آن نیاز داریم.