ترس جدایی در کودکان

اضطراب جدایی در کودکان
اضطراب جدایی کودکان یکی از اختلالاتی است که تاثیر منفی درسازگاری اجتماعی، روابط با همسالان و پیشگویی کننده اختلالات روانپزشکی دردوران نوجوانی است. و درصورت عدم درمان این اختلال تا سنین بزرگسالی ادامه پیدا میکند و از این رو مشکلات بسیاری فرا روی فرد قرار می گیرد.
اضطراب جدایی به چه دلیل اتفاق می افتد؟
ترس یا اضطراب بسیار زیاد و بی تناسب با مرحله رشدی که کودک در آن قرار دارد. به علت جدا شدن از کسانی که به آنها دلبستگی دارد روی می دهد و کودک به شدت نسبت به جدایی از والدین یا تنها ماندن واکنش نشان داده و به خود و اطرافیان اضطراب شدیدی وارد می کند.
آیا اضطراب جدایی به طور مداوم ادامه دارد؟
ترس ، اضطراب ، یا اجتناب به طور مکرر و پیوسته وجود دارد ، در کودکان و نوجوانان حداقل 4 هفته ، و در بزرگسالان معمولا 6ماه یا بیشتر ادامه می یابد. این رویداد نشان دهنده ی آسیب روان شناختی در دوره ای از زندگی کودک یا شخص بزرگسال می باشد. این اختلال باعث می شود در عملکرد اجتماعی ، تحصیلی شغلی و سایر زمینه های مهم زندگی استرس یا نابسامانی عملکردی شدید و از لحظ بالینی رخ داد معناداری به وجود آید.
این ترس یا اضطراب افراطی حداقل با 3 مورد از 8 مورد زیر مشخص می شود:
- هنگامی که فرد از خانه یا افراد مهمی که به آنها دلبستگی دارد جدا می شود. یا احساس می کند که به زودی جدا خواهد شد ، به طور مکرر دچار استرس شدید می شود. و این استرس قابل کنترل از طرف خودش و اطرافیان نمی باشد.
- به طور دائم و به شدت نگران است .که مبادا یکی از افراد مهمی را که به آنها دلبستگی دارد از دست بدهد. یا بلایی سر او بیاید ، مثلا : بیمار ، مجروح ، قربان بلایایی طبیعی شوند و یا فوت کنند.
- به طور دائم و به شدت نگران رویدادهایی است .که می توانند به جدا شدن او از یکی از افراد مهمی که به آنها دلبسته است منجر شوند. مثلا : گم شدن ، آدم ربایی ، تصادف و یا مرگ.
- هرگز دوست ندارد یا اصلا حاضر نمی شود از خانه بیرون برود ، از خانه دور بشود و به مدرسه ، محل کار یا هرجای دیگر برود ، زیرا از جدا شدن می ترسد.
- به طور دایم و به شدت می ترسد یا میل ندارد در خانه یا جاهای دیگر تنها یا بدون یکی از افراد مهمی که به او دلبسته است بماند.
- به طور دایم تمایل ندارد یا می ترسد در جای دیگری بجز خانه خودشان بخوابد. یا اصلا دوست ندارد بدون حضور یکی از افراد مهمی که به او دلبستگی دارد بخوابد. حضور آن افراد برای او دلگرم کننده است.
- به طور مکرر کابوس هایی می بیند. که موضوع آن ها جدایی است.برای مثال : مادر او را به پارک برده و همان جا رها می کند.
- هنگامی که از خانه یا افراد مهمی که به آن ها دلبستگی دارد جدا می شود. یا احساس می کند که به زودی جدا خواهد شد . به طور مکرر علائم فیزیکی تجربه می کند. مثلا : سردرد ، معده درد ، تهوع یا استفراغ .
آیا اضطراب جدایی نیاز به درمان دارد؟
نتایج بررسی ها نشان داده است.
که پس از گذشت چندین دهه از شناسایی و معرفی اختلال اضطراب جدایی، همچنان این اختلال به عنوان یکی از اختلالهای اضطرابی شایع در آسیبشناسی روانی کودکان مطرح است.
نتایج همچنین بیانگر این بود که بروز حالت ترس و نگرانی مفرط در موقعیتهای جدایی کودک از والد یا خانه به عنوان مهمترین ویژگی این اختلال شناخته میشود.
و ترکیبی از عوامل ژنتیکی، محیطی و خانوادگی در کنار یادگیری اضطراب و دخالت عوامل شناختی در بروز آن تاثیر گذارند.
مشاوره برای درمان اضطراب جدایی کودک راه حل مناسبی است؟
نتایج نشان داد که موثرترین درمانهای شناخته شده برای این اختلال شامل درمانهای خانوادگی، درمان شناختی رفتاری، بازیدرمانی و در انتها درمان دارویی است.
در این راستا آموزش والدین و مربیان و معلمان در فرایند درمان اهمیت بسیاری دارد.
حال اگر شما و فرزندتان دچار اضطراب هستید و نشانه هایی که در این مقاله ذکر شده است را مشاهده کرده اید .
میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاوران و متخصصان روشا مشاور تماس تلفنی برقرار نموده و برای رفع این اختلال اقدام نمایید.